Om hemmen

Här är de utvalda hem som ljusuren genomfördes i:

thede_enebyberg_web

 

ENEBYBERG

Familjen består av två vuxna och tre barn, varav det äldsta är i början av tonåren. De bor i ett souterränghus i två plan, byggt på 1940-talet med en tillbyggnad från 2000-talet. Ytterdörren vetter mot norr och leder direkt in i vardagsrummet, som i söderläge rymmer ett stort fönster med en dörr som leder ut till en altan. Vardagsrummet ligger mitt i huset, och väggarna har en svagt mönstrad ljus tapet där ett stort antal originalmålningar är uppsatta. Under sommarhalvåret blir det starka solljuset ofta bländande och alltför varmt i detta rum, varför de vita gardinerna eller rullgardinerna ofta dras för.

Vår plan är att Enebybergs ljusur ska sträcka sig utifrån altanen och in genom vardagsrummets fönsterpartier i söderläge.

——————————————————–

 

thede_alvsjo_web

 

ÄLVSJÖ

I lägenheten bor ett par i 30-årsåldern. Hemmet har 3 rum och ligget högst upp i ett 9-våningshus byggt på 2000-talet. De flesta fönster vetter mot öster. Vardagsrummets fönster har dessutom en burspråksliknande form som gör att fönsterhalvorna ligger i vinkel mot varandra. Väggarna är ljusa och tapetserade i beige-vitt där en diskret bård löper strax under taket. Förutom en vit gitarr som hänger ovanför soffan, är väggarna tomma. Mittemot fönstret i vardagsrummet står en bokhylla i flera sektioner som täcker större delen av en avskiljande vägg. Möbleringen går till stor del i svaret eller i trä.

Paret tränar den japanska budosporten aikido, vilket gör att vi i Älvsjös ljusur hoppas kunna använda konceptet Ma, som är ett sorts tidsbegrepp i den japanska kulturen. Ma skulle i vår kultur kunna tolkas som ”timing” men även som ”pausen, mellanrummet, tomrummet”.

——————

 

thede_lidingo_web

 

LIDINGÖ

Ett ungt par i pensionärsåldern bor i radhuset i tre våningar, som ritades av arkitekt Jakob J:son Gate i början av 1900-talet. Huset har ljusinsläpp från öster och väster, och på båda sidor finns en mindre trädgård. En trappa upp finns sovrum, arbetsrum, badrum samt ett större genomgångsrum som även har en läshörna. Inredningen är genomgående ljus och på ena väggen hänger en stor pälspläd från Sanfolket i Kalahari-öknen i Botswana.

I läshörnan finns spröjsade fönster och en liten balkong som vetter mot öster, medan sovrummets fönster och balkong ligger åt väster. På Gates ritningar syns att de två balkongerna var tänkta att prydas mer av växtlighet än att sittas på. Journalist- och författarparet Jolo (Jan-Olof Olsson) och Margareta Sjögren-Olsson bodde under många år i det nu varsamt renoverade huset. En av de nuvarande ägarna är webbmaster för Jolo-sällskapets webbsida på nätet.

Lidingös ljusur ska på ett varsamt sätt ta vara på skugg- och ljuseffekter som redan finns samt hållas i en dämpad färgskala. Det går gärna referera till Jolo och hans fru på något sätt.

————

 

thede_soder_web

SÖDERMALM

Lägenheten bebos av en kvinna med två stora vinthundar. Hennes vuxna dotter är tillfälligt inneboende med sin bebis. Boendet är en trerummare som ligger på den tredje av fyra våningar i ett loftgångshus mitt på Söder. Vardagsrummet har två större fönster samt vita väggar, förutom den bortersta kortväggen som är målad i en mörkt kallröd (caput mortuum-aktig) nyans. I övrigt är rummet tätt möblerat med soffor, fåtölj, soffbord i glas och extrasäng, samt en enorm fikus vid fondväggen. Fönstren har inga gardiner, vilket är självvalt av ägaren. Södersolen stör ibland, men samtidigt ger ett nybyggt hus en del skugga. Fönstren är dekorerade med LED-slingor i form av stjärnor vid vårt första besök i februari.

Vår idé är att Söders ljusur ska återspegla vissa av hemmets färger samt återanvända det tydliga växttema som finns i vardagsrummet.

 

———————————————————